Vissamlingarna

Kärlek, Mat och Recept

Kaffe – Lagom mängd gör dig gott

Kaffe älskas och ratas av många, för en hel del är det rutin att likt rökare ha en cigarett i munnen springa runt med kaffekoppen i hand. Kaffet har hyllats för mycket och kritiserats av andra för att åstadkomma problem som magsår och vätskebrist. Likt alla ting kring mat och dryck ska man se det med en viss nyans och allt i överflöd, vad det än må vara tenderar till att vara skadligt.

3 nyttiga effekter, 3 koppar om dagen

Håller du dig till att hålla tre koppar kaffe om dagen vilket ger i runda slängar 300mg koffein. Vilket kan omvandlas till sex koppar svart te eller 300 gram mörk choklad (kakao-plantan innehåller också koffein). Vad gör då tre koppar kaffe positivt för kroppen?

1. Minskar diabetes

Har man anlag för typ-2 diabetes kan man faktiskt inta fler än tre koppar om dagen, det har visats sig vara positivt att dricka kaffe minskar risken för att utveckla diabetesen helt. Typ-2 diabetes kommer dock oftast genom form av övervikt och för lite fysisk aktivitet vilket gör att endast svart kaffe är att rekommendera. Kaffet har även påvisats förbättra för människor med bronkit.

2. Kaffe håller dig smal

Kaffe förbättrar fettförbränningen och en stark kopp java stimulerar centrala nervsystemet och på så vis stiger puls och blodtryck. Kaffet gör även att ämnesomsättningen ökar. Däremot avtar denna effekt vid dagligt intag av kaffe och därav är inte det inte farligt med den ökande pulsen och blodtrycket.

Kaffe kan hjälpa dig mer hålla vikten än att den blir någon form av bantningskur. Så räkna inte med några mirakel.

3. Skyddar mot cancer

Kaffets höga halter av antioxidanter har bevisats öka skyddet mot cancer och specifikt mot cancer i ändtarmen och tjocktermen. Kaffet kan även minska cancer i lever och äggstockar samt mun och svalg men ökar risken i urinblåsan.

Som alltid får man själv välja hur ens konsumtion ser ut, oavsett vad du intar är för stora mängder farligt. Själva njuter vi av en rimlig mängd kaffe om dagen, även om det tenderar till att bli ett par koppar fler än tre om dagen.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Vissamlingarna

Tema av Anders Norén