För att kunna njuta av mat bör man känna till ett par grundläggande termer. De flesta kan nog redan merparten av dessa å eders säger vi, bra jobbat.
Matlagningstermer
Á la carte
Från franskan som betyder ”enligt matsedeln”. En maträtt som kan beställas separat och inte ingår i t.ex. en meny.
Al dente
Som pasta skall vara, pastan ska vara kok men det ska finnas ett visst tuggmotstånd.
Avbakning
Färdigställa i ugn, grädda.
Blanchera
Snabbt uppkok i vatten som är lättsaltat.
Bryna
Steka på hög värme, normalt sett i smör som ger en fin gyllenbrun färg.
Bräsera
Efter bryningen fyller med vätska och sänker värmen, låt koka under lock.
Flambera
Hälla på alkohol, t.ex. konjak och bränna av maträtten. Alkoholen förbränns och smaken består.
Marinera
Smaksätt en råvara i vätska med kryddor som får ligga och dra till sig smak i minst 60 minuter.
Reda
Förtjocka en vätska genom normalt användning av mjöl eller maizena.
Passera
Pressa ut vätskan ur frukt eller grönsak.
Panera
Antingen enkel eller dubbel. Enkel doppas först i uppvispat ägg sedan i ströbröd. Dubbel: Vänd i mjöl, sedan i ägg och slutligen i ströbröd
Pochera
Sjuda långsamt ägg eller fisk.
Sautera
Stek små bitar i riktigt varm panna.
Fortsätt gärna läsa våra tips om mat och restauranger, du hittar allt på förstasidan.